Süt Yemi
Süt yemi yapımında kullanılan yoğun ve kaba yemin parçacık büyüklükleri de sütteki yağ oranında etkilidir. Çok ince öğütülmüş bir yoğun yem veya ince kıyılmış bir kaba yem, rumende propiyonik asit üretimini arttıracağından, süt yağında düşüşler gözlemlenecektir. Artemis kaplı üre, süt yemi ile beraber kullanıldığında sütte saydamlaşma veya yağlanmada azalma olmaz. Artemis kaplı üre, protein kaynağı olarak hayvana verildiğinde, hayvanın ağırlığına göre günlük maliyeti 4 - 8 TL arasına gelmektedir. Bunun karşılığında sütteki artışla beraber 10 - 25 TL arasında kar sağlar. En besleyici ve en uygun protein kaynağı olarak üreticilerinin verimlerini arttırarak kazançlarını garantileme konusunda yardımcı bir üründür.
Rasyonun protein düzeyinin aşırı düşmesi süt proteininde de düşmeye yol açar. Tam tersi olduğunda ya da rasyoda metiyonin ve lizin gibi amino asitlerin miktarı artınca sütün proteini de artar. Rasyonlara bypass edilmiş lizin ve metiyonin katılması ya da böyle özelliği olan ham maddelerin kullanılması sütteki proteinini artırabilir. Artemis Kaplı üre düşük maliyeti ile çok daha fazla kazanç sağlayan bir yem katkı ürünüdür. Türkiye'nin tek kaplı üre üreticisi olarak verim arttıran bu ürünümüz ile süt ve et üreten, Türkiye büyükbaş havcancığını ve küçükbaş hayvancılığını desteklemekten mutluluk duyuyoruz.
Artemis kaplı üre rumendeki faydalı mikroorganizmaları besleyerek ve yavaş salınım göstererek, besleyiciliğini uzun süreler aktif tutar.
İlaç kaplama teknolojisi ile kaplanan üre döl tutma problemleri yaratmaz.
Hayvanlarda Bun ve Mun değerlerini, güvenli limitler içerisinde tutar.
Türkiye’nin birçok büyük süt üretim çiftlikleri, Artemis kaplı üreden faydalanmaktadır.
Artemis kaplı üre rumen fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olur.
Aynı zamanda, özellikle yaz aylarında, sıcak stresini düzenlemeye yardımcıdır.
Rasyo yem çeşitliliği besicilikte önemlidir. Yüksek enerji kaynağı alamayan her hayvan, proteini enerjiye çevirir. Bu da maliyetin bir kısmını boşa harcamamıza sebep olur. Artemis kaplı üre %250 ham protein ve %95 sindirilmeye sahip en besleyici, protein yerine geçen yem katkı ürünüdür.
Üreticilerin verimlerinin artmasını garanti eden bir üründür.
Süt üretimini destekleyen yem
İnekler, yüksek süt verimine sahip oldukları laktasyon döneminde özel beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde fazla sulu kaba yem verildiği durumlarda, süt verimi artsa da hayvanlarda zayıflama meydana gelebilir. Zaman içinde kuru madde tüketimini azaltan süreç, yetersiz beslenmeyle sonuçlanabiliyor. Oysa süt veriminin yüksek olduğu bu zamanda, özellikle yemlerdeki eksik protein miktarı Artemis kaplı üre kullanımıyla desteklendiğinde, içeriğindeki yüksek protein değerlerinden dolayı, hayvanlarda zayıflama ve verim kaybının önüne geçilir. Artemis kaplı üre kullanıldığında fabrika yemlerinde, premikslerde azaltılmaya gidilerek rasyo maliyetlerinde dengeleme yapılır veya verimi az olan bir çiftlik rasyosuna ek olarak Artemis kaplı üre girildiğinde, tüm protein açığı kapatılarak maksimum verim sağlanır.
Süt hayvanlarının verimlerini hangi yem arttırır
Yem rasyonları hazırlanırken hayvanların enerjilerini, ağırlıklarını ve süt üretimini kısa sürede artırmak amacıyla hayvanlar büyük miktarda fermente edilebilir karbonhidrat tüketmeye yönlendirilmekte bu da rumen ve işkembe bozukluklarını beraberinde getirmektedir. Hayvanların doğal diyetlerinde nişasta gibi bol karbonhidratlı ve çabuk sindirilen yiyecekler olmadığından bu tür besleme şekli “asidosiz” denilen ve midede pH seviyesinin 5’in altına düşmesiyle ve bakteri florasının bozulmasıyla oluşan rahatsızlıklara yol açmaktadır. Rasyo çeşitliliği ve yem kalitesi kazançlı bir üretim yapabilmenin en önemli faktörüdür. Rasyondaki çeşitlilikte her zaman enerji, karbonhidrat ve protein dengesine dikkat edilmelidir. Gelişmiş ülkeler uzun yıllardır temel rasyolarının yanında yem katkıları kullanarak hem kazanç, hem verim noktasında büyük ilerlemeler kaydetmiştir.
Süt Veriminde Fiyat ve Sağlık Açısından En Ekonomik Süt yemi
Beslenmenin temel prensiplerinden birisi de, hayvanların minimum ve optimum protein ihtiyaçlarını bilmek ve onları hesaplamaktır. Günlük verilen protein az olur ise, süt verimi ve canlı ağırlık azalır. Yüksek süt verimli hayvanların beslenmesinde imkan var ise, yüksek ham protein tercih edilmelidir. Artemis kaplı üre %250 ham protein %95 sindirilme oranına sahip yem katkı ürünüdür. Doğal protein kaynaklarından 8 kat daha güçlü ve daha ekonomiktir.
Hayvan organizmasında sıcaklık ve enerji karbonhidrat ve yağlardan sağlanır. Protein hücrenin yapı taşıdır. Yıpranan dokuların onarımında kullanılırlar. Sığırlarda iyi gelişenlerin 3 yaş civarında gelişmeyi bitirdiklerini, yetersiz beslenenlerin de 1-2 yıl daha gelişmeye devam ettiği gözlemlenmiştir. Hayvan eğer kısa bir dönem yetersiz beslenmiş ise bu sorun çözülebilir fakat uzun vakit yetersiz beslenme yapılmış ise bu ara kapatılamaz. Protein ihtiyacı enerjide olduğu gibi canlı ağırlık ve süt verimi ile artmakta ve hayvanın türüne, cinsine, yaşına, canlı ağırlığına ve süt verimine göre değişmektedir.